Πότε και πώς να μεταμοσχεύσετε το Clematis

0
Πότε και πώς να μεταμοσχεύσετε το Clematis

Τα φυτά Clematis ήταν λίγο τρενάκι όσον αφορά τη φήμη τους. Και σε αυτά τα αμπέλια δεν αρέσει να μεταφυτεύονται.

Στη βικτωριανή εποχή, συνδέονταν με την εξυπνάδα γιατί μπορούσαν να στριμώξουν κάθε παλιά επιφάνεια με σχετική ευκολία.

Αργότερα, θεωρήθηκαν ευμετάβλητοι, επιβαρυμένοι με ασθένειες και δύσκολα ανατρέφονται. Ή, στην άλλη άκρη του φάσματος, αρκετά επεμβατική ώστε να δικαιολογεί ακραία μέτρα ελέγχου.

Σήμερα, είναι δημοφιλή ξανά, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά θαυμάσια βελτιωμένα υβρίδια και ποικιλίες.

Μια κοντινή κάθετη εικόνα μωβ λουλουδιών clematis που αναπτύσσονται σε έναν φράκτη.  Στο κέντρο και στο κάτω μέρος του πλαισίου υπάρχει πράσινο και λευκό τυπωμένο κείμενο.

Συνδέουμε με προμηθευτές για να σας βοηθήσουμε να βρείτε σχετικά προϊόντα. Εάν αγοράσετε από έναν από τους συνδέσμους μας, μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια.

Αλλά μπορεί ακόμα να είναι δύσκολο να τα φροντίσετε χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Τις πρώτες φορές που προσπάθησα να μεταφέρω ένα από αυτά σε μια νέα τοποθεσία πριν από πολλά χρόνια, τα αμπέλια μου χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να αποκατασταθούν.

Ξέρω καλύτερα τώρα, και ελπίζω ότι μπορείτε να μάθετε από τα λάθη μου, ώστε να μην πιαστείτε να συζητάτε με τα αμπέλια σας που είναι σταματημένα, παρακαλώντας τους να εξηγήσουν τι μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε.

Ο λόγος της απροθυμίας τους να μετακινηθούν είναι ότι αυτά τα φυτά χρειάζονται πολύ χρόνο για να εδραιώσουν τις ρίζες τους.

Γι‘ αυτό το αμπέλι σας συχνά δεν αρχίζει να επιδεικνύεται με άφθονα λουλούδια για αρκετά χρόνια μετά τη φύτευση. Βάζει όλη την ενέργεια υπόγεια πρώτα.

Όταν τα μετακινήσετε, δεν θα ανθίσουν τόσο καλά όσο παλιά για αρκετά χρόνια. Αυτό είναι μόνο το κόστος της μεταφύτευσης.

Αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούν να είναι τόσο μεγάλα και όμορφα όσο ήταν ποτέ. Εδώ είναι τα βήματα που χρειάζεστε για να κάνετε τη μεγάλη κίνηση:

Εάν έχετε ένα αμπέλι που πραγματικά λατρεύετε και δεν μπορείτε να το μετακινήσετε ή δεν θέλετε πραγματικά να ρισκάρετε να το χάσετε, δοκιμάστε να το πολλαπλασιάσετε μέσω μοσχευμάτων.

Με αυτόν τον τρόπο, εάν το αμπέλι πεθάνει μετά από μια μετακόμιση, ή εάν είστε εσείς που απομακρύνεστε, έχετε ακόμα τρόπο να το κρατήσετε.

Μια κοντινή κάθετη εικόνα μωβ λουλουδιών clematis που αναπτύσσονται στον κήπο απεικονίζεται σε φόντο απαλής εστίασης.

Όταν πέρασε η γιαγιά μου, ήθελα να κρατήσω το clematis που είχε φυτέψει πάνω από ένα καφασωτό που αψιδόταν στην είσοδο του διαδρόμου του σπιτιού της.

Δεν ήθελα να ρισκάρω να το χάσω όταν το μεταφέραμε, γι‘ αυτό πήρα μοσχεύματα για να είμαι ασφαλής. Αποδείχθηκε ότι δεν χρειαζόμουν, αλλά ήταν ωραίο να έχω την ηρεμία.

Λοιπόν, πώς μπορείτε να μετακινήσετε τα φυτά σας με τον σωστό τρόπο με ελάχιστο κίνδυνο; Ας μιλήσουμε για τη μεταφύτευση:

Πότε να μετακινήσετε το φυτό σας

Τεχνικά, μπορείτε να μετακινήσετε το clematis σας οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Αλλά αν θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητες σοκ από τη μεταμόσχευση, κάντε το στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης πριν αρχίσουν να βγαίνουν τα μπουμπούκια.

Το δεύτερο καλύτερο είναι το φθινόπωρο μετά την αδράνεια του αμπελιού, όταν το έδαφος είναι ακόμα λειτουργικό.

Εάν μετακινήσετε το φυτό ενώ αναπτύσσεται ενεργά, μειώστε το περίπου στο μισό. Αυτό μειώνει τον αριθμό των φύλλων και των μίσχων που πρέπει να υποστηρίξουν οι διαταραγμένες ρίζες.

Το clematis σας πιθανότατα θα μείνει στάσιμο για το υπόλοιπο αυτής της σεζόν, αλλά αν έχετε αρκετές ρίζες, θα πρέπει να ανακάμψει το επόμενο έτος.

Προετοιμάστε την περιοχή

Πριν καν σκεφτείτε να σκάψετε το κλήμα σας, θα πρέπει πρώτα να προετοιμάσετε τη νέα περιοχή. Αυτό μειώνει την πιθανότητα σοκ μεταμόσχευσης.

Σκάψτε όσο μεγαλύτερη τρύπα μπορείτε. Ανάλογα με το πόσο ώριμο είναι το φυτό, οι ρίζες μπορεί να έχουν βάθος πολλών ποδιών και τουλάχιστον τόσο φαρδύς όσο το σταλακτικό του φυτού, αλλά πιθανώς αρκετές ίντσες ευρύτερες.

Σκάψτε λοιπόν μια τρύπα που είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλη όσο υπολογίζετε ότι θα είναι οι ρίζες που σκάβετε.

Εάν θέλετε να κάνετε το επιπλέον μίλι, σκάψτε λίγο πιο βαθιά και ευρύτερα και δουλέψτε λίγο καλά σαπισμένο κομπόστ στο γηγενές έδαφος.

Δεν μπορείτε ποτέ να κάνετε λάθος με λίγο λίπασμα, καθώς προσθέτει κατακράτηση νερού στο αμμώδες έδαφος και βελτιώνει την αποστράγγιση στον πηλό. Προσθέτει επίσης θρεπτικά συστατικά. Τι να μην αγαπάς;

Ξεθάψτε το φυτό

Τώρα είναι ώρα να κάνουμε την πραγματική δουλειά. Κάντε το σε μια μέρα που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Μια συννεφιασμένη μέρα που είναι λίγο ψυχρή και όχι πολύ άνεμος είναι η σωστή.

Όσο κι αν θέλω να κρατάω τους συναδέλφους μου κηπουρούς άνετα, είναι πραγματικά για το φυτό. Ο άνεμος και ο ήλιος στεγνώνουν τις ρίζες γρήγορα.

Μια κοντινή κάθετη εικόνα μιας αμπέλου clematis που μεγαλώνει μια ξύλινη πέργκολα στον κήπο.

Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να το φυτέψετε αμέσως. Μην ξεκινήσετε να σκάβετε μια μέρα που μπορεί να σας διακόψουν και το φυτό θα καθίσει γύρω. Ω, πόσες φορές έχω κάνει αυτό το λάθος; Ποτέ δεν βγαίνει καλά.

Εάν δεν κλαδέψατε το clematis σας το φθινόπωρο, κόψτε το λίγο πίσω τώρα. Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να κλαδέψτε τον συγκεκριμένο τύπο clematis, ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας για μερικές συμβουλές.

Τώρα, σκάψτε μια τρύπα σε όλη τη διαδρομή γύρω από τη γραμμή σταγόνας, ή ακόμα και μερικά εκατοστά έξω από τη γραμμή σταγόνας, γύρω από ολόκληρη την περιφέρεια του φυτού. Σκάψτε τουλάχιστον δύο πόδια, υποθέτοντας ότι το κλήμα σας είναι περισσότερο από ένα έτος.

Δεν μπορείτε να σκάψετε πολύ μεγάλο περιθώριο, γι‘ αυτό κάνετε λάθος με το πολύ βαθύ και ευρύ και όχι το αντίστροφο. Αν συναντήσετε ρίζες μεγαλύτερες από ένα μολύβι σε διάμετρο καθώς σκάβετε, πρέπει να μετακινήσετε αρκετά εκατοστά έξω και να προσπαθήσετε ξανά.

Μόλις ολοκληρώσετε το αρχικό σκάψιμο, σπρώξτε αυτό το φτυάρι κάτω από τις ρίζες και γείρετε απαλά το φτυάρι προς τα πίσω για να ανασηκώσετε και να αφαιρέσετε τις ρίζες από το χώμα. Ίσως χρειαστεί να αφαιρέσετε το φτυάρι και να το τοποθετήσετε ξανά σε μερικές διαφορετικές περιοχές για να το βγάλετε πραγματικά.

Προσπαθήστε να μην είστε πολύ επιθετικοί. Αν ακούσετε ένα σωρό ρίζες να σκίζουν και να σκάνε, σταματήστε να τραβάτε και σκάψτε λίγο πιο φαρδύ και βαθύτερα και μετά δοκιμάστε ξανά. Ξέρω ότι είναι ενοχλητικό, αλλά όσο περισσότερη δομή ρίζας αποκτήσετε, τόσο πιο χαρούμενο θα είναι το φυτό σας.

Τελικά, το όλο θέμα θα σκάσει από το έδαφος. Τοποθετήστε το σε καρότσι ή βαγόνι ή σε μουσαμά και μετακινήστε το στη νέα θέση. Αποθηκεύστε την πλάτη σας για αυτό το επόμενο βήμα.

Αναφύτευση

Πριν μεταμοσχεύσετε, ρίξτε μια ματιά στις ρίζες. Δεν χρειάζεται να απομακρύνετε όλη τη βρωμιά και να κάνετε έναν ενδελεχή έλεγχο. Αλλά απλώς δώστε τους μια φορά και δείτε αν φαίνονται εντάξει.

Εάν βλέπετε χυλώδεις ή μαύρες ρίζες, σημαίνει ότι το φυτό σας πιθανότατα έχει μια μικρή σήψη των ριζών. Αφαιρέστε όσες περισσότερες από αυτές τις ρίζες μπορείτε και στη συνέχεια σκάψτε τη νέα τρύπα ακόμα πιο βαθιά για να εξασφαλίσετε καλή αποστράγγιση, γεμίζοντας την με ένα μείγμα κομπόστ και γηγενούς χώματος.

Βάλτε το φυτό στο έδαφος και τοποθετήστε το έτσι ώστε να κάθεται ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι στην προηγούμενη θέση του. Γεμίστε γύρω από τις ρίζες με χώμα. Ποτίστε καλά και αφήστε το χώμα να καθίσει.

Μάλλον θα χρειαστεί να προσθέσετε λίγο περισσότερο χώμα για να το καλύψετε. Προσθέστε λίγο σάπια φύλλα από πάνω για να προστατέψετε τις ρίζες. Το σάπιασμα φύλλων ή σκληρού ξύλου λειτουργεί καλύτερα.

Φροντίδα

Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, δεν χρειάζεται να παρέχετε επιπλέον φροντίδα, αλλά να είστε εξαιρετικά επιμελείς για να τηρείτε τη συνιστώμενη ρουτίνα φροντίδας.

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτό, το δικό μας οδηγός για την καλλιέργεια clematis σε έχει καλύψει.

Το αμπέλι σας δεν θα έχει τη συνηθισμένη του δόξα το ένα ή δύο χρόνια μετά τη μεγάλη του κίνηση. Μην ανησυχείς, απλά θέλει λίγο χρόνο. Δεν έκανες τίποτα λάθος.

Θυμηθείτε, το clematis θέλει να δημιουργήσει ένα υγιές ριζικό σύστημα πριν αρχίσει να ανθίζει με αφθονία.

Μεταφέρετε το Clematis σας στο τέλειο σπίτι

Δεν υπάρχει λόγος να πρέπει να αντιμετωπίσετε ένα φυτό που αναπτύσσεται σε λάθος τοποθεσία. Ή, αν ο φίλος σας έχει ένα αμπέλι που θέλει να ξεφορτωθεί, μπορείτε πάντα να του δώσετε ένα νέο σπίτι.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα ροζ λουλουδιών clematis που αναπτύσσονται στον κήπο που απεικονίζεται σε φόντο απαλής εστίασης.

Το Clematis έχει τη φήμη ότι είναι μια πρόκληση για μεταμόσχευση, αλλά μην το αφήσετε να σας κρατήσει πίσω. Θα επιστρέψει στην παλιά του δόξα σύντομα, αρκεί να ακολουθήσετε τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω.

Γιατί μετακινείς το κλήμα σου; Σκοπεύετε για μια καλύτερη τοποθεσία; Παίρνετε ένα μαζί σας όταν μετακινείστε; Ενημερώστε μας τα πάντα για την κατάστασή σας στα σχόλια.

Αυτός ο οδηγός σας βοήθησε να καταλάβετε πώς να μετακινήσετε το φυτό σας; Το ελπίζω. Θέλω να μάθετε ακόμα περισσότερα για τα κληματόβια? Εξαιρετική! Έχουμε αρκετούς οδηγούς που μπορεί να τραβήξουν την προσοχή σας:

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar