Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε τα λουλούδια Dianthus

0
Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε τα λουλούδια Dianthus

Dianthus spp.

ΕΝΑ αγαπημένο κήπο εξοχικών σπιτιών, Dianthus είναι ένα γένος ανθοφόρων φυτών της οικογένειας Caryophyllaceae. Από τα 300 είδη, τα περισσότερα είναι εγγενή στην Ευρώπη και την Ασία, μερικά είναι αυτόχθονα στη Βόρεια Αφρική και ένα αλπικό είδος είναι εγγενές στις αρκτικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής.

Πολλά είναι ποώδη πολυετή φυτάαλλά υπάρχουν μερικά ανθεκτικά μονοετή και διετές διαθέσιμα, και ακόμη και μερικά που ταξινομούνται ως νάνοι θάμνοι.

Άποψη από πάνω προς τα κάτω των ανθισμένων λουλουδιών διάανθου με ροζ, μοβ και λευκά κρόσσια.

Συνδέουμε με προμηθευτές για να σας βοηθήσουμε να βρείτε σχετικά προϊόντα. Εάν αγοράσετε από έναν από τους συνδέσμους μας, μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια.

Έχουν στενά, γραμμικά φύλλα με μπλε-πράσινη απόχρωση που εμφανίζονται το ένα απέναντι από το άλλο σε στενούς μίσχους.

Τα λουλούδια αποτελούνται συνήθως από πέντε πέταλα, συχνά με μια άκρη ή ζιγκ-ζαγκ, σε αποχρώσεις λευκών ή κόκκινων αποχρώσεων που κυμαίνονται από απαλό ροζ έως βαθύ καφέ. Συχνά είναι δίχρωμες.

Με μια μακρά περίοδο ανθοφορίας από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, η ελκυστική ανάπτυξή τους και τα όμορφα άνθη τους συμπληρώνονται από ένα μεθυστικό άρωμα πικάντικης γλυκύτητας που θυμίζει κανέλα και γαρίφαλο.

Στιγμιότυπο από πάνω προς τα κάτω κόκκινο και ροζ διάνθο, με ασημί πράσινα φύλλα.
Φωτογραφία από την Allison Sidhu.

Με τόσα πολλά να αγαπήσετε, πιθανότατα ανυπομονείτε να μάθετε πώς να καλλιεργείτε αυτές τις ομορφιές στον κήπο. Ορίστε τι πρόκειται να ακολουθήσει:

Πάμε να σκάψουμε!

Καλλιέργεια και Ιστορία

Ένα από τα παλαιότερα καλλιεργούμενα λουλούδια, Dianthus Τα είδη ήταν σεβαστά για αιώνες και ήταν κοινά στους αρχαίους ελληνικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Συχνά εμφανίζονταν σε περίτεχνες ζωφόρους που κοσμούσαν σημαντικά κτίρια και προστέθηκαν σε γιρλάντες εορτασμού.

Το όνομα αυτού του γένους προέρχεται από συνδυασμό των ελληνικών λέξεων Θεός (θεός) και άνθος (λουλούδι) ή «λουλούδι των θεών».

Κόκκινος διάανθος με σκούρο πράσινο φύλλωμα, που αναπτύσσεται στον κήπο με βράχους στο γύρω χώμα και δέντρα στο βάθος.

Το πώς ονομάστηκαν έτσι είναι λίγο θολό, αλλά υπάρχουν μερικές βιώσιμες ιστορίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Ένας μύθος υποστηρίζει ότι η Νταϊάνα, η Ελληνίδα θεά του κυνηγιού, κατηγόρησε έναν βοσκό που έπαιζε φλάουτο επειδή τρόμαξε το θήραμά της. Σε μια έκρηξη πικέ, του έβγαλε τα μάτια και εκεί που έπεσαν, φύτρωσαν κόκκινα γαρίφαλα – συμβολίζοντας το αθώο αίμα.

Δύο λουλούδια Dianthus chinensis σε γλάστρες, με σκούρα ροζ άνθη που οριοθετούνται από ανοιχτό ροζ και πράσινο αγκαθωτό φύλλωμα.

Στη χριστιανική μυθολογία, λέγεται ότι τα γαρίφαλα άνθισαν για πρώτη φορά κατά μήκος της Via Dolorosa, όπου τα δάκρυα της Μαρίας έπεσαν καθώς ο Ιησούς μετέφερε τον σταυρό στον Γολγοθά – μια άλλη αναφορά στον συμβολισμό του αθώου αίματος.

Μερικά από τα καλλιεργούμενα λουλούδια σε αυτό το δημοφιλές γένος περιλαμβάνουν:

Τα ροζ και τα γαρίφαλα είναι από καιρό αγαπημένος κήπος εξοχικών σπιτιώνκαι είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για χρήση σε rockeries. Χάρη στην εξαιρετική τους μακροζωία όταν κόβεταικαι το υπέροχο άρωμά τους, κάνουν επίσης ένα εξαιρετικό κομμένο λουλούδι για ανθοσυνθέσεις – και τα γαρύφαλλα εξακολουθούν να είναι το λουλούδι της επιλογής για τις μπουτονιέρες.

Ροζ Dianthus με πολλά μπουμπούκια και πράσινο φύλλωμα σε σκούρο καφέ χώμα.
Τα ροζ έχουν ζιγκ-ζαγκ άκρη πετάλου. Φωτογραφία της Lorna Kring.

Με τις πολλές αποχρώσεις τους που κυμαίνονται από λευκό έως ροζ έως κόκκινο, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί Δ. φτερό πήρε το επίθετο «ροζ».

Ως δευτερεύουσα σημείωση, το ρήμα „to pink“ έγινε δημοφιλές τον δέκατο πέμπτο αιώνα και σημαίνει „το τελείωμα μιας άκρης με ένα χτενισμένο, οδοντωτό ή άλλο διακοσμητικό σχέδιο“. Σαν να ήταν στολισμένα με ροζ ψαλίδια, Δ. φτερό εμφανίζει πέταλα με λεπτές εγκοπές, εκτός από μια ροζ απόχρωση.

Πώς να μεγαλώσετε

Η ανθεκτικότητα ποικίλλει μεταξύ των ειδών, κυμαινόμενη από τις Ζώνες 3-9αλλά όλα καλλιεργούνται εύκολα στον κήπο του σπιτιού.

Εάν δεν είστε σίγουροι ότι το δικό σας θα επιβιώσει τον χειμώνα στην περιοχή σας, φροντίστε να πάρετε μερικά μοσχεύματα ή να ξεκινήσετε τα σπορόφυτα για να ξεχειμωνιάσουν μέχρι την επόμενη άνοιξη. (Δείτε τις σημειώσεις διάδοσης παρακάτω.)

Τα γαρίφαλα μεγαλώνουν σε ύψος 24 ιντσών, τα γλυκά Wiliams έχουν μια όρθια συνήθεια έως και 18 ίντσες και τα παλιομοδίτικα ροζ σχηματίζουν αναχώματα που μπορούν να φτάσουν τις 6-10 ίντσες. Αλπικά ροζ είναι τα μικρότερα, σχηματίζοντας χαλάκια ύψους μόλις 4-6 ιντσών.

Ανθισμένο αλπικό ροζ κάλυμμα dianthus που αναπτύσσεται στην κορυφή ενός τοίχου βράχου.
Αλπικό ροζ Dianthus είναι ιδανικό για βραχόκηπους.

Τα κοντά ροζ που σχηματίζουν ανάχωμα δίνουν μια εντυπωσιακή έμφαση στο μπροστινό μέρος των μπορντούρων, των βραχιόνων και των κουτιών παραθύρων. Τα ψηλότερα γλυκά ουίλιαμ και τα γαρίφαλα μπορούν να τοποθετηθούν πιο πίσω σε κρεβάτια κήπου για ένα ελκυστικό δεύτερο στρώμα χρώματος.

Όλα σαν μια πλήρης ηλιόλουστη τοποθεσία όπου δέχονται τουλάχιστον 6 ώρες ηλιακού φωτός κάθε μέρα και χρειάζονται καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Η επαρκής κυκλοφορία του αέρα είναι επίσης σημαντική.

Πριν από τη φύτευση, παρέχετε τους ένα πλούσιο έδαφος που έχει 2-4 ίντσες καλά σαπισμένου κομπόστ επεξεργασμένο σε βάθος 12 ιντσών και εφαρμόστε ξανά ένα top dressing του κομπόστ την άνοιξη.

Ροζ που φυτρώνουν στον κήπο, με πράσινο φύλλωμα και μπουμπούκια.
Ροζ που σχηματίζουν ανάχωμα. Φωτογραφία της Lorna Kring.

Πότισμα νέων φυτών κάθε εβδομάδα. Μπορούν να λιπαίνονται κάθε 4-6 εβδομάδες με ένα υγρό λίπασμα για όλες τις χρήσεις όπως το 20-10-20 κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου ή να εφαρμόζουν ένα λίπασμα σε μορφή σφαιριδίων βραδείας αποδέσμευσης την άνοιξη.

Τσιμπήστε ή κόψτε τα νεκρά άνθη για να αποτρέψετε το σχηματισμό σπόρων και να ενθαρρύνετε την επιπλέον ανθοφορία. Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, τα κομμένα λουλούδια πέφτουν πίσω στο έδαφος.

Για χειμερινή προστασία, προσθέστε ένα 4-ιντσών στρώμα ξηρού μούλτι μετά τον πρώτο σκληρό παγετό και αφαιρέστε το την άνοιξη μόλις αρχίσει η νέα ανάπτυξη.

Διάδοση

Το Dianthus μπορεί να πολλαπλασιαστεί από οι σπόροι ξεκίνησαν σε εσωτερικούς χώρουςπου έχει σπαρθεί απευθείας στον κήπο ή καλλιεργείται από μοσχεύματα βλαστών.

Για να φυτέψετε από σπόρους, ξεκινήστε σε εσωτερικούς χώρους 2-8 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό για την περιοχή σας. Φυτέψτε σε ένα ελαφρύ, αργιλώδες μίγμα εδάφους, πασπαλίζοντας με σπόρους από πάνω και στη συνέχεια καλύπτοντας με ένα ελαφρύ στρώμα χώματος.

Καλύψτε το δοχείο με μια κλοσέ ή πλαστική σακούλα για να διατηρήσετε το χώμα υγρό και ζεστό. Μόλις τα σπορόφυτα αποκτήσουν 2-3 αληθινά φύλλα, μετακινηθείτε στις δικές τους γλάστρες. Μεταμοσχεύστε σε εξωτερικούς χώρους μόλις φτάσουν 4-5 ίντσες σε ύψος.

Για να κατευθύνετε τη σπορά σε εξωτερικούς χώρους, φυτέψτε τους σπόρους σε βάθος 1/8 ίντσας μόλις περάσει κάθε κίνδυνος παγετού. Διατηρήστε το χώμα υγρό και μόλις έχουν 2-3 φύλλα, αραιώστε σε απόσταση 8-12 ίντσες μεταξύ τους.

Για να ξεκινήσετε από τα μοσχεύματα βλαστών, κόψτε πολλούς μη ανθοφόρους μίσχους από το μητρικό φυτό ακριβώς κάτω από μια ένωση φύλλων.

Ροζ και λευκό άνθος διάανθου με μαύρο κέντρο και πέταλα με οδοντωτές άκρες, σε πράσινο φόντο φυλλώματος σε ρηχή εστίαση.

Κόψτε τα κάτω φύλλα, αφήνοντας 4-5 σετ φύλλων στην κορυφή του στελέχους. Βουτήξτε τη βάση σε σκόνη ριζοβολίας ορμονών και βάλτε τη σε γλάστρα γύρω από την περίμετρο ενός δοχείου γεμάτου με ένα ελαφρύ χώμα γλάστρας.

Ποτίστε και, στη συνέχεια, τοποθετήστε το σε μια πλαστική σακούλα, στερεώνοντας το επάνω μέρος με ένα twist δέσιμο. Βρίσκεται σε ένα προστατευμένο σημείο στον κήπο που δέχεται το πρωινό φως του ήλιου, αλλά μακριά από τον καυτό απογευματινό ήλιο.

Τα μοσχεύματα μίσχων πρέπει να ριζώσουν σε περίπου 4-5 εβδομάδες. Αφαιρέστε τη μπάλα χώματος και διαχωρίστε απαλά τα μοσχεύματα και, στη συνέχεια, τοποθετήστε σε μεμονωμένα δοχεία.

Διαχειμάζετε σε προστατευμένο μέρος που προστατεύεται από τον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Φυτέψτε την άνοιξη μόλις ζεσταθεί το έδαφος.

Διαχείριση παρασίτων και ασθενειών

Οι νέες ποικιλίες εκτρέφονται για αντοχή σε ασθένειες και είναι ως επί το πλείστον χωρίς προβλήματα.

Δεν τους αρέσουν τα βρεγμένα πόδια ή οι υγρές, υγρές συνθήκες. Καλύψτε αυτές τις ανάγκες και θα είναι καλά προετοιμασμένοι για την καταπολέμηση της επίθεσης.

Μια λευκή πεταλούδα Aporia crataegi γονιμοποιεί ένα ροζ και λευκό λουλούδι Dianthus barbatus, με πράσινο φόντο σε ρηχή εστίαση.
Ενα μυρτιά απορία πεταλούδα επικονιάζει α D. barbatus λουλούδι.

Οι αφίδες μερικές φορές τρέφονται με τους μίσχους και μπορεί να ελεγχθεί εύκολα με ένα αιχμηρό ψεκασμός νερού από σωλήναή με πασχαλίτσες, που χρησιμεύουν ως φυσικό αρπακτικό.

Οι μύγες γαρύφαλλου μερικές φορές γεννούν τα αυγά τους στο φύλλωμα των γαρίφαλων, τρυπώντας στα φύλλα και δημιουργώντας χλωμά «τούνελ». Φύτευση συντροφιάς με σκόρδο ή ο ψεκασμός με ένα τσάι σκόρδου θα εξαφανίσει τις μύγες και τις προνύμφες τους.

Συστάδες λευκών γλυκών λουλουδιών Γουίλιαμ με κόκκινα κέντρα και πράσινα φύλλα.

Η σκουριά μπορεί να αποφευχθεί παρέχοντας επαρκή αερισμό. Αφαιρέστε και πετάξτε τυχόν φύλλα που έχουν μολυνθεί με σκουριασμένα ή καφέ σημάδια στα φύλλα ή επεξεργαστείτε με εφαρμογή οξυχλωριούχου χαλκού. Η μολυσμένη φυτική ύλη πρέπει να πετιέται στα σκουπίδια και όχι να προστεθεί στο σωρό κομπόστ.

ωίδιο σχηματίζεται στα φύλλα σε ζεστές, υγρές συνθήκες. Παρέχετε κατάλληλο αερισμό και καταστρέψτε τυχόν προσβεβλημένα φυτά ή θεραπεύστε με ένα μυκητοκτόνο βενομυλίου.

Είδος προς επιλογή

Για τα γαρίφαλα με μακρύ στέλεχος, το ‚Cancan Scarlet‘ είναι μια καλή επιλογή για τον κήπο.

Τρία κόκκινα γαρίφαλα Cancan Scarlet με διάστικτο ανοιχτό πράσινο και λευκό φόντο σε ρηχή εστίαση.

100 Σπόροι D. Caryophyllus ‚Cancan Scarlet‘

Ανθεκτικοί, με τολμηρό άρωμα, οι σπόροι μπορούν να είναι αγοράζονται ηλεκτρονικά στο True Leaf Market.

Ματζέντα, ροζ και λευκά λουλούδια «Telstar» Dianthus.

Σπόροι «Telstar» Dianthus, σε συσκευασίες των 100 ή 500

Η True Leaf Market φέρνει επίσης ένα υβρίδιο επιλογής Dianthus σπόροι, μια διασταύρωση μεταξύ D. chinensis (ροζ Κίνας) και D. barbatus – δοκιμάστε τη μικτή σειρά νάνων «Telstar» για συνεχείς, πολύχρωμες ανθοφορίες όλο το καλοκαίρι.

Απαλό ροζ άνθη γαρύφαλλου «La France», με σκούρο πράσινο μίσχο και πιο ανοιχτό πράσινο μπουμπούκια.

Σπόροι γαρύφαλλου «La France», διαθέσιμο από την Eden Brothers

Μια μεγάλη ποικιλία από Dianthus Οι σπόροι είναι επίσης διαθέσιμοι από την Eden Brothers.

Κινηματογράφηση σε πρώτο πλάνο ενός σκούρου μωβ λουλουδιού γαρύφαλλου Dianthus caryophyllus Grenadin «King of Blacks».

Σπόροι γαρύφαλλου «King of Blacks», διαθέσιμο από την Eden Brothers

Δοκιμάστε γαρίφαλα „La France“ (D. caryophyllus ‚Chabaud‘) για μια κλασική ροζ εκδοχή ή „King of Blacks“ (D. caryophyllus ‚λεπτό ύφασμα‘) για ένα απίστευτο βαθύ μωβ.

Ένα στρογγυλό σύμπλεγμα από γλυκά λουλούδια Γουίλιαμ «Pink Beauty», με πράσινα φύλλα στο βάθος.

Γλυκιοί σπόροι William ‚Pink Beauty‘, διαθέσιμο από την Eden Brothers

Γλυκιά Γουίλιαμς «Pink Beauty». είναι μια άλλη υπέροχη επιλογή, με συστάδες από ζωηρά λουλούδια στο χρώμα της τσίχλας, με γλυκό άρωμα.

Οδηγός ανάπτυξης γρήγορης αναφοράς

Τύπος φυτού: Ποώδη πολυετή φυτό; μερικά είδη είναι ετήσια Χρώμα λουλουδιών / φυλλώματος: Λευκό, λιλά, κόκκινο και και ροζ
Εγγενής σε: Ευρώπη, Ασία, Βόρεια Αφρική, Βόρεια Αμερική Ανοχή: Ελαφρύς παγετός
Ανθεκτικότητα (Ζώνη USDA): 3-9 Τύπος εδάφους: Βιολογικά πλούσιο
Εποχή: Τέλη άνοιξης έως αρχές φθινοπώρου pH εδάφους: 6 έως 7,5
Εκθεση: Πλήρης ήλιος Αποστράγγιση εδάφους: Καλή αποστράγγιση
Διάστημα: 6-12 ίντσες ανάλογα με το είδος Προσελκύει: Μέλισσες, ωφέλιμα έντομα, πουλιά, πεταλούδες
Βάθος φύτευσης: Σπόροι: επιφανειακή σπορά 1/8 ίντσας βάθος. μεταμοσχεύσεις: ίδιο βάθος με το δοχείο Φύτευση συντρόφου: Διαφέρει ανάλογα με το είδος, το ύψος και τη χρήση.
Υψος: 4-24 ίντσες ανάλογα με το είδος Χρήσεις: Κρεβάτια, δοχεία, κομμένα λουλούδια και μαζικές φυτεύσεις
Εξάπλωση: 4-18 ίντσες ανάλογα με το είδος Σειρά Caryophyllales
Ρυθμός ανάπτυξης: Γρήγορα Οικογένεια: Caryophyllaceae
Ανάγκες σε νερό: Μέτριος Γένος: Dianthus
Συντήρηση: Μέτριος Είδος: D. alpinus
D. caryophyllus
D. Gratianopolitanus
D. chinensis
Δ. οπλοστάσιο
Δ. φτερό
κ. περήφανος
D. barbatus
Κοινά παράσιτα: Αφίδες, μύγες γαρύφαλλου Συνήθης νόσος: Σκουριά, ωίδιο

Στο Ροζ

Πολύχρωμα, ευώδηςκαι είναι εύκολο να αναπτυχθεί, Dianthus οι ποικιλίες κάνουν μια ευχάριστη προσθήκη στον κήπο ή τα δοχεία.

Δώστε τους πολύ ηλιακό φως, καλή αποστράγγιση και άφθονο καθαρό αέρα για άνθη και άρωμα όλο το καλοκαίρι.

Κόκκινα, ροζ και λευκά γλυκά Wiliams, με άλλα φυτά σε ένα περίγραμμα κήπου, δίπλα σε ένα πεζοδρόμιο με ζιζάνια να μεγαλώνουν μέσα από τις ρωγμές.

Δοκιμάστε ένα μείγμα από ροζ και γλυκά Williams για μπορντούρες και rockeries και προσθέστε μερικά γαρίφαλα για να τα κόψετε και να τα φέρετε σε εσωτερικούς χώρους για λουλουδένιες συνθέσεις.

Και να είστε βέβαιος δείτε μερικά από τα άλλα μας Dianthus οδηγούς καλλιέργειας όπως:

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar