Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε τα φυτά ZZ σε εσωτερικούς χώρους

0

Zamioculcas zamiifolia

Τα φυτά ZZ είναι γοητευτικά τροπικά πολυετή φυτά που έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή ως φυτά εσωτερικού χώρου τα τελευταία χρόνια.

Είναι απίστευτα ανθεκτικά, μπορούν να τα πάνε καλά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού με λίγο νερό και είναι γνωστό ότι επιβιώνουν σε μεγάλες περιόδους παραμέλησης. Αν έχετε την τάση να παλεύετε να κρατήσετε ζωντανά τα φυτά εσωτερικού χώρου, αυτό μπορεί να είναι το κατάλληλο για εσάς!

Μια κοντινή κάθετη εικόνα ενός φυτού ZZ σε γλάστρα που αναπτύσσεται σε μια γλάστρα με έναν τοίχο από τούβλα στο φόντο.  Στο κέντρο και στο κάτω μέρος του πλαισίου υπάρχει πράσινο και λευκό τυπωμένο κείμενο.

Συνδέουμε με προμηθευτές για να σας βοηθήσουμε να βρείτε σχετικά προϊόντα. Εάν αγοράσετε από έναν από τους συνδέσμους μας, μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τα πάντα για την ανάπτυξη Ζ. zamiifolia εντός κτίριου.

Εδώ είναι το lineup:

Τι είναι τα φυτά ZZ;

Zamioculcas zamiifoliaπου ονομάζεται επίσης πετράδι της Ζανζιβάρης, φοίνικας aroid, zuzu ή φυτό ZZ, είναι ένα τροπικό πολυετές φυτό με μικρά, κηρώδη, σκούρα πράσινα φύλλα που αναπτύσσονται κατά μήκος πολλαπλών σαρκωδών μίσχων.

Ανθεκτικά στις Ζώνες 9 και 10 του USDA, φτιάχνουν φανταστικά φυτά εσωτερικού χώρου παντού αλλού. Μπορούν να φτάσουν έως και πέντε πόδια, αλλά συνήθως φτάνουν μόνο δύο ή τρία πόδια σε εσωτερικούς χώρους.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα των γυαλιστερών πράσινων φύλλων του Zamioculcas zamiifolia που αναπτύσσονται σε εσωτερικούς χώρους.

Κάθε μέρος αυτού του φυτού αποθηκεύει νερό, από τα βολβώδη υπόγεια ριζώματα του μέχρι τα σαρκώδη φύλλα του, εξ ου και η υψηλή του ανοχή στην ξηρασία και την παραμέληση.

Όταν καλλιεργούνται στον εγγενή βιότοπό τους, τα φυτά ZZ παράγουν μικρά λευκά μπαστούνια που προστατεύονται από πράσινα σπάθη κοντά στη βάση του μίσχου που συχνά κρύβονται από τα φύλλα, παρόμοια με αυτά που μπορείτε να δείτε σε κρίνος ειρήνης αν και είναι λιγότερο επιδεικτικοί.

Αλλά η ανθοφορία δεν είναι τυπική όταν αυτά καλλιεργούνται ως φυτά εσωτερικού χώρου.

Σημείωση Προσοχής:

Zamioculcas zamiifolia περιέχει κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου που είναι τοξικοί για γάτες, σκύλους και ανθρώπους.

Να τα κρατάτε πάντα μακριά από κατοικίδια και παιδιά και να πλένετε τα χέρια σας μετά την περιποίηση των φυτών για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμό του δέρματος. Είναι πάντα καλή ιδέα να φοράτε γάντια κατά το χειρισμό Ζ. zamiifolia.

Καλλιέργεια και Ιστορία

Τα φυτά ZZ είναι εγγενή σε βραχώδεις, άνυδρες περιοχές της ανατολικής Αφρικής, από την Κένυα έως τη βορειοανατολική Νότια Αφρική.

Αρχικά τεκμηριώθηκαν ήδη από το 1829 με το όνομα Caladium zamiifoliaαλλά δεν έγιναν ευρέως διαδεδομένα ως καλλωπιστικά μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν ολλανδικά φυτώρια στη Νότια Αφρική άρχισαν την παγκόσμια εμπορική διάδοση και διανομή.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα ενός μικρού φυτού Zamioculcas zamiifolia που αναπτύσσεται σε μια λευκή γλάστρα σε ένα ξύλινο τραπέζι σε ένα σαλόνι.

Δεδομένου ότι μπορούν να επιβιώσουν χωρίς πολλή φροντίδα, νερό ή φως, έχουν γίνει δημοφιλή στα σπίτια, και ιδιαίτερα στα γραφεία. Είναι πιθανό να βρείτε αυτά τα διακοσμητικά βοηθητικά τραπεζάκια ή σε σκοτεινές γωνίες των αιθουσών αναμονής του γραφείου.

Διάδοση

Τα φυτά ZZ πολλαπλασιάζονται εύκολα, αλλά αργά. Η ριζοβολία των μοσχευμάτων είναι η προτιμώμενη μέθοδος, αν και είναι επίσης δυνατή η διαίρεση τους εάν αυτό γίνεται σπάνια και με φειδώ.

Από μοσχεύματα φύλλων

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να ριζοβολήσετε μοσχεύματα φύλλων. Μπορείτε να ξεκινήσετε πολλά ταυτόχρονα παίρνοντας πολλά από αυτά από ένα ώριμο κοτσάνι.

Φυτέψτε πρόσφατα κομμένα φύλλα σε ελαφρύ χώμα γλάστρας σε δοχείο με καλή αποστράγγιση. Οποιος τυπικό μείγμα γλάστρας πρέπει να λειτουργεί. Ποτίστε πηγάδι και σε τοποθεσία με έντονο, έμμεσο φως.

Συνεχίστε να ποτίζετε κάθε δύο εβδομάδες μέχρι να εμφανιστεί η ριζοβολία και σημειώστε ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Μόλις ριζώσουν τα μοσχεύματα, μπορείτε να τα μεταφέρετε μεμονωμένα σε μεγαλύτερα δοχεία για να συνεχίσετε να μεγαλώνετε.

Διαβάστε τον λεπτομερή οδηγό μας για την εκκίνηση φυτών ZZ από μοσχεύματα φύλλων για περισσότερες πληροφορίες.

Διαίρεση

Είναι δυνατή η διαίρεση Ζ. zamiifoliaαλλά πολλοί κηπουροί συμβουλεύουν να μην το κάνετε, καθώς τα αργά αναπτυσσόμενα ριζώματα χρειάζονται πολύ χρόνο για να επανέλθουν σε πλήρες μέγεθος.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα ενός φυτού ZZ που χωρίζεται και μετατοπίζεται.

Εάν επιλέξετε να τα χωρίσετε, κάντε το σπάνια, μόνο μία φορά κάθε λίγα χρόνια περίπου.

Πριν τη διαίρεση, αποφύγετε το πότισμα για μερικές εβδομάδες. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το φυτό από το δοχείο του και κόψτε προσεκτικά ή διαχωρίστε ένα ρίζωμα με το χέρι που έχει και ρίζες και μίσχους να αναπτύσσονται από αυτό.

Αφήστε τα πληγωμένα φυτά να κάτσουν έξω για μερικές ώρες για να γίνουν κάλοι πριν ξαναφυτέψετε κάθε τμήμα.

Φυτέψτε χωρισμένα ριζώματα μία ίντσα κάτω από τη γραμμή του εδάφους σε ένα χαλαρό μείγμα γλάστρας και ποτίστε καλά. Φροντίστε να επιλέγετε πάντα δοχεία με καλή αποστράγγιση.

Πώς να αναπτυχθεί

Αυτά τα πολύ χαμηλής συντήρησης φυτά εσωτερικού χώρου δεν χρειάζονται πολλά για να αναπτυχθούν. Έχοντας μόνο μερικές συμβουλές στο μυαλό σας, το διαμάντι σας στη Ζανζιβάρη θα πρέπει να παραμείνει χαρούμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα!

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα ενός κομψού καθιστικού με δύο καρέκλες και ένα ξύλινο τραπέζι με μια γλάστρα Zamioculcas zamiifolia δίπλα σε ένα παράθυρο.

Όπως ανέφερα ήδη, Ζ. zamiifolia μπορεί να κάνει ακριβώς μια χαρά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αναπτύσσονται επίσης καλά κάτω από το φως φθορισμού, γεγονός που εξηγεί γιατί τα πάνε τόσο καλά στα γραφεία.

Για να παρέχετε βέλτιστες συνθήκες, είναι καλύτερο να επιλέξετε μια τοποθεσία που λαμβάνει έντονο, έμμεσο φως, αν μπορείτε. Πάντα να αποφεύγετε το άμεσο ηλιακό φως, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει το κάψιμο των φύλλων.

Αυτά τα τροπικά πολυετή φυτά αναπτύσσονται καλύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 60 και 75°F. Η έκθεση σε θερμοκρασίες κάτω των 45°F θα τους βλάψει.

Είναι επίσης στα καλύτερά τους σε υγρά κλίματα, αν και μπορούν να ανεχθούν τον ξηρό αέρα, επομένως αποφύγετε να τα τοποθετήσετε σε ξηρούς χώρους, όπως κοντά σε αεραγωγούς θερμότητας ή κλιματισμού.

Εάν ο αέρας στο σπίτι σας είναι ιδιαίτερα ξηρός, όπως είναι συχνά το χειμώνα, όταν η ζέστη τρέχει, ορισμένοι κηπουροί συνιστούν περιστασιακά να θολώνετε το φύλλωμα με νερό.

Λάβετε όμως υπόψη ότι αυτά τα φυτά είναι επιρρεπή σε σήψη, επομένως είναι σημαντικό να αποφύγετε το υπερβολικό ζήλο με το νερό.

Μια κοντινή κάθετη εικόνα μιας Zamioculcas zamiifolia που μεγαλώνει σε ένα δοχείο σε ένα περβάζι.
Φωτογραφία από την Allison Sidhu.

Σε αυτή τη σημείωση, το ZZ πρέπει να ποτίζεται μόνο κάθε δύο εβδομάδες. Το χώμα θα πρέπει να είναι στεγνό αρκετά εκατοστά μεταξύ των ποτισμών και η γλάστρα θα αισθάνεται πιο ελαφριά όταν το χώμα έχει στεγνώσει.

Δεδομένου ότι η υπερβολική υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών και αυτό το είδος μπορεί να επιβιώσει μήνες ξηρασίας, και πάλι, είναι καλύτερα να κάνουμε λάθος με την παροχή λιγότερου νερού.

Το λίπασμα δεν είναι πραγματικά απαραίτητο, αλλά αν θέλετε να επιταχύνετε την ανάπτυξη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αραιωμένο υγρό οργανικό λίπασμα φυτών εσωτερικού χώρου μερικές φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (άνοιξη έως καλοκαίρι) αμέσως μετά το πότισμα.

Συμβουλές ανάπτυξης

  • Το έντονο έμμεσο φως είναι το καλύτερο. Αποφύγετε τον άμεσο ήλιο.
  • Ποτίστε κάθε δύο εβδομάδες, αφήνοντας το έδαφος να στεγνώσει καλά μεταξύ των ποτισμών.
  • Θολώστε το φύλλωμα περιστασιακά εάν το περιβάλλον είναι ξηρό.

Κλάδεμα και Συντήρηση

Αν και η τακτική συντήρηση είναι ελάχιστη, σίγουρα δεν βλάπτει να κλαδεύετε κάθε τόσο.

Μερικές φορές, τα δείγματα που τοποθετούνται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού θα αναπτύξουν μίσχους ποδιού καθώς προσπαθούν να αναπτυχθούν προς το φως. Είναι επίσης σύνηθες το ένα στέλεχος να αναπτύσσεται πιο γρήγορα από τα άλλα, κάνοντας το φυτό να φαίνεται λοξό.

Μια κοντινή κάθετη εικόνα μιας Zamioculcas zamiifolia που γέρνει προς το φως.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να αφαιρέσετε τυχόν στελέχη που δεν βρίσκονται στη θέση τους για να διατηρήσετε το σχήμα που προτιμάτε.

Μπορείτε να κόψετε τους μίσχους στο ύψος των άλλων στελεχών ή μέχρι το έδαφος, όποιο προτιμάτε. Είναι επίσης καλή ιδέα να εναλλάσσετε τα φυτά περιστασιακά για να παρέχεται πιο ισορροπημένο φως.

Το παλαιότερο φύλλωμα τελικά θα κιτρινίσει και θα πέσει από το κλαδί. Αν και αυτό είναι ένα φυσικό μέρος του κύκλου ζωής αυτού του είδους, μπορείτε να διατηρήσετε τα φυτά σας φρέσκα αφαιρώντας παλιά ή νεκρά φύλλα.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα μιας μεγάλης Zamioculcas zamiifolia που μεγαλώνει σε ένα δοχείο σε ένα ξύλινο κατάστρωμα.

Αν και τα φυτά ZZ σπάνια πέφτουν θύματα παθογόνων ασθενειών, εάν παρατηρήσετε σημάδια σήψης, όπως μουσκεμένους μίσχους ή φύλλα, φροντίστε να αφαιρέσετε τα προσβεβλημένα μέρη αμέσως μόλις τα εντοπίσετε.

Όταν κλαδεύετε, χρησιμοποιήστε κοφτερό, καθαρό ψαλίδι και κάντε ίσιες τομές. Να φοράτε πάντα γάντια ή να πλένετε τα χέρια σας μετά το χειρισμό των φυτών ZZ.

Εάν ένα φυτό φαίνεται να ξεπερνά το τρέχον δοχείο του, μπορεί επίσης να είναι μια καλή στιγμή για μεταφύτευση.

Μια κοντινή κατακόρυφη εικόνα ενός κηπουρού που μετατοπίζει μια Zamioculcas zamiifolia σε μια νέα γλάστρα.

Μεταφέρετε το φυτό ZZ σε ένα δοχείο με καλή αποστράγγιση ένα μέγεθος προς τα πάνω, προσθέστε νέο υπόστρωμα γλάστρας και νερό μέχρι να στραγγίσει από το κάτω μέρος πριν το επανατοποθετήσετε στη συνηθισμένη του θέση.

Ποικιλίες προς επιλογή

Για τα πρώτα 20 χρόνια εμπορικής πώλησης, υπήρχε στην πραγματικότητα μόνο ένας τύπος εργοστασίου ZZ διαθέσιμο.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα του Zamioculcas zamiifolia «Raven» που αναπτύσσεται σε εσωτερικούς χώρους ως φυτό εσωτερικού χώρου.

Νέες ποικιλίες αναπτύσσονται τώρα και γίνονται πιο κοινές, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγη δουλειά για να εντοπιστούν.

Το κλασικό φυτό ZZ με λαμπερά, γυαλιστερά πράσινα φύλλα είναι εύκολο να βρεθεί και διαθέσιμο για αγορά στα περισσότερα φυτώρια.

Μια κοντινή τετράγωνη εικόνα μιας μικρής Zamioculcas zamiifolia που μεγαλώνει σε ένα ψάθινο καλάθι με έναν καναπέ στο φόντο.

Δοχείο ZZ Plant 6 ιντσών

Μπορείτε επίσης να βρείτε φυτά στο διαδίκτυο, όπως αυτό σε ένα δοχείο έξι ιντσών που είναι διαθέσιμο από το Nature Hills Nursery.

Raven™, γνωστός και ως «Dowon,» είναι μια ποικιλία με φύλλα που βγαίνουν έντονο πράσινο και βαθαίνουν σε πολύ σκούρο πράσινο ή μαύρο καθώς ωριμάζουν.

‚Κοράκι‘

Μπορεί να μπορείτε να τα βρείτε στο τοπικό σας φυτώριο ή μπορείτε να αγοράσετε δείγματα σε γλάστρες στο διαδίκτυο, όπως αυτό από την Costa Farms που είναι διαθέσιμο μέσω Amazon σε μια λευκή ζαρντινιέρα 12 ιντσών.

Μπορεί επίσης να συναντήσετε άλλες πιο σπάνιες ποικιλίες όπως το «Zenzi», το οποίο είναι μια συμπαγής ποικιλία που αναπτύσσεται μόνο σε ύψος περίπου ενός ποδιού. Έχει πιο σφιχτά ομαδοποιημένα φυλλαράκια που μαζεύονται κοντά στις κορυφές κάθε στελέχους.

Το «Zamicro» είναι επίσης πιο συμπαγές από το φυτό του είδους, με πιο επίπεδα, μικρότερα φυλλαράκια. Το «Dark Zamicro» είναι παρόμοιο, αλλά έχει φύλλα που αναδύονται πράσινα και σκουραίνουν καθώς ωριμάζουν. Αυτές οι ποικιλίες δεν θα μεγαλώσουν περισσότερο από δύο πόδια.

Διαχείριση παρασίτων και ασθενειών

Αυτά τα ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου είναι πολύ ανθεκτικά στα παράσιτα και σπάνια υποφέρουν από ασθένειες.

Είναι δυνατό για αφίδες να βλάψουν το φύλλωμα, ειδικά αν τα βάζετε έξω κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν και οι ίδιες οι αφίδες είναι δύσκολο να διακριθούν, μπορεί να παρατηρήσετε κίτρινες κηλίδες στα φύλλα που υποδηλώνουν την παρουσία τους.

Μπορείτε να τα αφαιρέσετε σκουπίζοντας τα φύλλα με ήπιο σαπούνι πιάτων και νερό.

Όσον αφορά την ασθένεια, το κύριο θέμα που πρέπει να προσέξετε είναι η σήψη των ριζών. Το υγρό έδαφος ενθαρρύνει την ανάπτυξη μυκήτων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σήψη στις ρίζες και τους μίσχους.

Τα σημάδια ενός προβλήματος περιλαμβάνουν αποχρωματισμένα φύλλα. αδύναμα, που πέφτουν, ή χυλώδη μίσχοι? και μια δυσάρεστη οσμή που προέρχεται από το χώμα.

Προκαλούμενη κυρίως από το υπερβολικό πότισμα, η σήψη των ριζών μπορεί να αποφευχθεί εύκολα με φύτευση σε δοχείο με καλή αποστράγγιση και πότισμα μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό στην αφή.

Στα πρώτα στάδια της σήψης, μπορείτε να αφαιρέσετε το φυτό από το δοχείο του και να προσπαθήσετε να το μεταφέρετε σε νέο έδαφος.

Πριν την επαναφύτευση, εξετάστε τις ρίζες και κόψτε αυτές που παρουσιάζουν σημάδια σήψης. Τις πρώτες μέρες μετά την αναφύτευση, διατηρήστε το έδαφος ελαφρά αλλά ομοιόμορφα υγρό και μετά επιστρέψτε στο πότισμα μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό.

Οδηγός ανάπτυξης γρήγορης αναφοράς

Τύπος φυτού: Τροπικό αειθαλές πολυετές Χρώμα λουλουδιών/φύλλων: Λευκό (σπάνιο σε εσωτερικούς χώρους)/σκούρο πράσινο
Εγγενής σε: Ανατολική Αφρική Συντήρηση: Χαμηλός
Ανθεκτικότητα (Ζώνη USDA): 9-11 (σε εξωτερικό χώρο) Ανοχή: Ξηρασία, χαμηλό φως
Ώρα άνθισης: Άνοιξη (σπάνιο για φυτά εσωτερικού χώρου) Τύπος εδάφους: Πορώδες μείγμα γλάστρας
Εκθεση: Έμμεσο φωτεινό-χαμηλό φως pH εδάφους: 6,0-7,0
Ώρα ωρίμανσης: 3-5 χρόνια Αποστράγγιση εδάφους: Καλή αποστράγγιση
Βάθος φύτευσης: Βάθος της ρίζας Ανάγκες σε νερό: Χαμηλός
Υψος: 3-5 πόδια Οικογένεια: Araceae
Εξάπλωση: 2 πόδια Γένος: Zamioculcas
Συνήθη παράσιτα και ασθένειες: Αφίδες; σήψη ρίζας Είδος: Zamiifolia

Ένα φυτό σχεδόν ακαταμάχητο

Είτε είστε αρχάριος κηπουρός, είτε έχετε έναν χώρο με χαμηλό φωτισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιο χρώμα ή απλά είστε πολύ απασχολημένοι για να αφιερώσετε πολύ χρόνο στα φυτά εσωτερικού χώρου, Zamioculcas zamiifolia θα κάνει καλή εφαρμογή.

Αυτό το «άκτιστο» φυτό είναι ελκυστικό, μοναδικό και σίγουρα θα φωτίσει κάθε γωνιά!

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα του φυλλώματος του Zamioculcas zamiifolia που αναπτύσσεται σε εσωτερικούς χώρους.

Έχετε εμπειρία στην καλλιέργεια φυτών ZZ; Μοιραστείτε τις συμβουλές σας στα σχόλια παρακάτω!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια τροπικών φυτά εσωτερικού χώρου? Δείτε παρακάτω αυτά τα άρθρα:

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar