Πώς να μην παίρνετε τα πράγματα τόσο προσωπικά: 6 χρήσιμες συνήθειες

0
Πώς να μην παίρνετε τα πράγματα τόσο προσωπικά: 6 χρήσιμες συνήθειες

«Κανείς δεν μπορεί να με πληγώσει χωρίς την άδειά μου».
Μαχάτμα Γκάντι

«Κάνε αυτό που νιώθεις στην καρδιά σου σωστό – γιατί έτσι κι αλλιώς θα δεχτείς κριτική. Θα είσαι καταραμένος αν το κάνεις, και καταραμένος αν δεν το κάνεις».
Έλεονορ Ρούσβελτ

Ένα πολύ κοινό πρόβλημα που μπορεί σύρετε την αυτοεκτίμησή σας προς τα κάτω ή να δημιουργήσετε τόσο πολύ θυμό που μπορεί να αρχίσει να βγαίνει ατμός από τα αυτιά σας είναι να παίρνετε τα πράγματα πολύ προσωπικά.

Και έτσι μπορείτε να προσπαθήσετε να αποκτήσετε πιο παχύ δέρμα και να αφήσετε την κριτική, την αρνητικότητα ή τις λεκτικές επιθέσεις να ξεπλυθούν από πάνω σας.

Αλλά αυτό είναι συχνά πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις.

Έτσι, στο άρθρο αυτής της εβδομάδας θα ήθελα να μοιραστώ μαζί μου 6 συνήθειες που λειτουργούν πραγματικά για μένα –τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις– και με βοηθούν να μειώσω το άγχος, τον θυμό και τον πόνο στη ζωή μου.

Ελπίζω να είναι χρήσιμα και για εσάς.

1. Αναπνεύστε.

Απλώς επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας για ένα ή δύο λεπτά (ή για μερικές αναπνοές αν είναι όλος ο χρόνος που έχετε).

Εστιάστε μόνο στον αέρα που μπαίνει και βγαίνει από τη μύτη σας. Τίποτα άλλο.

Αυτή η απλή άσκηση σας βοηθά να ηρεμήσετε λίγο το μυαλό και το σώμα σας.

Σας βοηθά να δημιουργήσετε λίγο χώρο ανάμεσα σε εσάς και σε αυτό που μόλις συνέβη και με αυτόν τον τρόπο είναι λιγότερο πιθανό να έχετε μια σπασμωδική αντίδραση και, για παράδειγμα, να επιτεθείτε λεκτικά στο άλλο άτομο.

Το να κάνεις τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει την ανταπόκριση στην κατάσταση με τον τρόπο που μπορεί βαθιά μέσα σου να θέλεις.

2. Λάβετε διευκρινίσεις.

Μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα με βάση αυτά που μπορεί να έχετε μόλις παρεξηγήσει και αφήστε αυτό να σας παρασύρει σε θυμό ή να λυπηθείτε τον εαυτό σας.

Αντίθετα, κάντε ερωτήσεις εάν είναι δυνατόν για να διευκρινίσετε λίγο τι εννοούσε το άλλο άτομο.

Και, αν μπορείτε, εξηγήστε πώς σας κάνουν να νιώθετε αυτά που είπε. Έχουμε διαφορετικές προοπτικές και τρόπους επικοινωνίας και μπορεί, για παράδειγμα, να μην συνειδητοποιήσει ότι του φάνηκε λίγο σκληρό ή αγενές.

3. Συνειδητοποιήστε ότι όλα δεν αφορούν εσάς.

Είναι πολύ εύκολο να πέσεις στην παγίδα να πιστεύεις ότι η κριτική ή οι λεκτικές επιθέσεις που δέχεσαι αφορούν εσένα ή κάτι που έκανες.

Αλλά μπορεί απλώς να αφορά το άλλο άτομο που έχει μια κακή μέρα, εβδομάδα ή έτος. Ή για το πώς είναι άθλιοι στη δουλειά τους ή στον γάμο τους αυτή τη στιγμή.

Και έτσι απελευθερώνουν κάποια πνιγμένα συναισθήματα και εντάσεις σε εσάς που απλά βρίσκεστε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Υπενθυμίστε αυτό στον εαυτό σας όταν καταλήγετε σε μια κατάσταση όπου είναι πιθανό να πάρετε τα πράγματα προσωπικά.

4. Μίλησέ το.

Όταν κάτι πέφτει κάτω από το δέρμα σας και αρχίσετε να το παίρνετε προσωπικά, τότε μπορεί να κολλήσετε σε μια αρνητική σπείρα βύθισης της αυτοεκτίμησης που απλώς γίνεται όλο και πιο δυνατή.

Ξεφύγετε από αυτό ή αποτρέψτε το αφήνοντας αυτό που συνέβη να βγει στο φως. Συζητήστε το με κάποιο κοντινό σας πρόσωπο και αφήστε τη φίλη σας να μοιραστεί την άποψή της για αυτό που συνέβη.

Ίσως ξέρει κάτι για το πώς περνάει δύσκολες στιγμές το άτομο που σας επιτέθηκε φραστικά.

Ή θα μπορούσε απλώς να ακούσει και μέσω αυτού να σας βοηθήσει να τακτοποιήσετε τα πράγματα μόνοι σας και να σας καθοδηγήσει σε μια πιο ισότιμη προοπτική για το τι συνέβη.

5. Αναρωτηθείτε: υπάρχει πράγματι κάτι εδώ που θα μπορούσε να με βοηθήσει;

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να αναρωτηθείτε. Και μπορεί να μην οδηγεί πάντα σε κάτι.

Αλλά ρωτώντας το μπορείς μερικές φορές να ενδυναμώσεις τον εαυτό σου.

Μπορείτε να βρείτε ένα ή περισσότερα βήματα που πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε ό,τι αφορούσε η κριτική. Μπορείτε να αρχίσετε να προχωράτε ξανά και να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και σε αυτό που μπορείτε να κάνετε.

Αντί να κολλάτε στην αδράνεια και να επαναλαμβάνετε αυτό που συνέβη ξανά και ξανά στο κεφάλι σας.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν είναι η πέμπτη ή η δέκατη φορά που ακούτε το ίδιο πράγμα από ανθρώπους. Τότε μπορεί να υπάρχει κάτι εδώ πάνω στο οποίο θα θέλατε να δουλέψετε (ακόμα κι αν δεν είναι τόσο διασκεδαστικό να το αντιμετωπίσετε).

6. Βελτιώστε την αυτοεκτίμησή σας.

Το βρήκα ως Έχω μάθει να βελτιώνομαι και να διατηρώ σταθερή την αυτοεκτίμησή μου τα πράγματα δεν μπαίνουν τόσο συχνά κάτω από το δέρμα μου. Δεν τα παίρνω τόσο προσωπικά και κρατάω μια πιο υγιή προοπτική και απόσταση μαζί τους.

Και έτσι τείνουν να αναπηδούν πιο γρήγορα και να μην τραβούν την ημέρα ή την εβδομάδα μου προς τα κάτω.

Ένας απλός τρόπος για να αρχίσετε να βελτιώνετε την αυτοεκτίμησή σας σήμερα είναι να είστε πιο ευγενικοί με τους ανθρώπους της ζωής σας.

Μπορείς:

  • Βοηθήστε τους πρακτικά με κάποιο τρόπο.
  • Ακούστε όταν χρειάζονται τη βοήθεια ενός φίλου για να βρουν μια καλύτερη προοπτική.
  • Κάντε ένα γνήσιο κομπλιμέντο.
  • Ενθαρρύνετε όταν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου τους μπορεί να είναι αποθαρρυντικό.

Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεστε στους άλλους ανθρώπους είναι ο τρόπος με τον οποίο θα σας συμπεριφέρονται πιο συχνά μακροπρόθεσμα.

Και, το πιο σημαντικό για την αυτοεκτίμησή σας, όταν είστε πιο ευγενικοί με τους άλλους, τότε τείνετε να συμπεριφέρεστε και να σκέφτεστε τον εαυτό σας με πιο ευγενικό τρόπο επίσης.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar