Πώς να πολλαπλασιάσετε τις πετούνιες από σπόρους

0
Πώς να πολλαπλασιάσετε τις πετούνιες από σπόρους

Οι πετούνιες είναι παντού. Πέφτουν έξω από κρεμαστά καλάθια, πλαισιώνουν τις πόρτες σε γλάστρες και γεμίζουν παρτέρια σε όλο τον κόσμο.

Ανθίζουν όλο το καλοκαίρι, διατίθενται σε μια τεράστια γκάμα χρωμάτων και σχημάτων λουλουδιών, και είναι πολύ καλή για να αναπτυχθούν, οπότε δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι τα αγαπούν.

Μια κοντινή κάθετη εικόνα πολύχρωμων πετούνιων που αναπτύσσονται στον κήπο που απεικονίζεται στον λαμπερό ήλιο.  Στο κέντρο και στο κάτω μέρος του πλαισίου υπάρχει πράσινο και λευκό τυπωμένο κείμενο.

Συνδέουμε με προμηθευτές για να σας βοηθήσουμε να βρείτε σχετικά προϊόντα. Εάν αγοράσετε από έναν από τους συνδέσμους μας, μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια.

Σίγουρα, μπορείτε να τα αγοράσετε σε σχεδόν οποιοδήποτε φυτώριο, ακόμη και σε πολλά παντοπωλεία την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην πολλαπλασιάσετε τα φυτά σπέρνοντας μόνοι σας σπόρους. Είναι φθηνό, εύκολο και συχνά μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα υβρίδια που δεν μπορείτε να εντοπίσετε ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο.

Πριν λερώσουμε τα χέρια μας, εδώ είναι το κάτω κάτω για το τι θα συζητήσουμε:

Για να κατανοήσουμε πώς να πολλαπλασιάσουμε τα φυτά, βοηθάμε να γνωρίζουμε πού αναπτύσσονται οι πετούνιες στην άγρια ​​φύση.

Προέρχονται από θερμές περιοχές της Νότιας Αμερικής και μπορούν να καλλιεργηθούν ως πολυετή φυτά στις ζώνες ανθεκτικότητας του USDA 9 έως 11.

Οι περισσότεροι κηπουροί τα καλλιεργούν ως μονοετή επειδή το κλίμα στην περιοχή τους δεν είναι κατάλληλο για πετούνιες όλο το χρόνο.

Έχοντας αυτό κατά νου, ας ξεκινήσουμε τις βλαστικές μας περιπέτειες…

Καθορίστε πότε να ξεκινήσετε

Εάν πρόκειται να ξεκινήσετε τις πετούνιες από σπόρους, είναι καλύτερο να το κάνετε ξεκινήστε τα σε εσωτερικούς χώρους. Χρειάζονται πολύ χρόνο, πάνω από δύο μήνες, για να βλαστήσουν και να ωριμάσουν αρκετά για να μεταμοσχευθούν έξω.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα ενός ημερολογίου που απεικονίζεται σε φόντο απαλής εστίασης.

Κοιτάξτε την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία παγετού στην περιοχή σας και μετρήστε αντίστροφα 10 ή 11 εβδομάδες. Για τους περισσότερους ανθρώπους στη Βόρεια Αμερική, αυτό θα γίνει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Τότε είναι που πρέπει να σπείρεις τους σπόρους σου.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να ξεκινήσετε τα φυτά σε εξωτερικούς χώρους εάν ζείτε σε μια περιοχή με μεγάλες, ήπιες πηγές. Εφόσον δεν υπάρχει πιθανότητα παγετού και οι θερμοκρασίες του εδάφους είναι πάνω από 60°F, μπορείτε να σπείρετε στη θέση τους.

Οι σπόροι της πετούνιας χρειάζονται περίπου 12 ώρες φως την ημέρα για να βλαστήσουν και τα σπορόφυτα χρειάζονται τουλάχιστον έξι ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα για να αναπτυχθούν.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να περιμένετε έως ότου είναι διαθέσιμες περίπου 12 ώρες ημέρας πριν τη φύτευση. Στις περισσότερες περιοχές, αυτό συμβαίνει πολύ πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού.

Διαλέξτε τις σωστές γλάστρες

Μου αρέσει να επαναχρησιμοποιώ τα δοχεία μου γιατί μειώνει τα απόβλητα και μου εξοικονομεί χρήματα. Εάν κάνετε το ίδιο, φροντίστε απλώς να πλύνετε τα δοχεία με σαπούνι και νερό ή ένα μείγμα χλωρίνης και νερού ένα προς εννέα.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα ενός κηπουρού που γεμίζει έναν αρχικό δίσκο σπόρων με μείγμα γλάστρας.

Οι δίσκοι κυψελών έχουν το τέλειο μέγεθος. Θα πρέπει να έχουν πολλές οπές αποστράγγισης, ώστε να μην κινδυνεύετε να πνιγούν οι ρίζες.

Εάν δεν επαναχρησιμοποιείτε δοχεία, σκεφτείτε να αγοράσετε βιοδιασπώμενα. Το CowPots φτιάχνει δοχεία από κακά αγελάδας, που είναι ένας σούπερ ανανεώσιμος πόρος.

Επιπλέον, καθώς διαλύονται στο έδαφος, απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά για να θρέψουν τα σπορόφυτα. Επιπλέον, μειώνουν το σοκ από τη μεταμόσχευση. Υπάρχουν πολλά να αγαπήσετε γι ‚αυτούς.

Ένα κοντινό πλάνο από βιοδιασπώμενα δοχεία εκκίνησης σπόρων CowPots.

Βιοδιασπώμενες γλάστρες CowPots

Αν θέλετε να τους δοκιμάσετε, πάρτε ένα πακέτο τριών, 50 ή 120 δίσκων έξι κυψελών στην Arbico Organics.

Ποικιλίες προς επιλογή

Μου αρέσει να ψάχνω για σπόρους με σφαιρίδια, τους οποίους είναι πιο εύκολος ο χειρισμός και η σπορά. Η επίστρωση βοηθά επίσης τον σπόρο να συγκρατεί νερό.

Ανεξάρτητα από το αν επιλέγετε σπόρους με σφαιρίδια, οι επιλογές εκεί έξω είναι συναρπαστικές. Μπορείτε να βρείτε υβρίδια που δεν βλέπετε ποτέ στα καταστήματα.

Για παράδειγμα, το Spellbound® ‚White Blush‘ είναι εκπληκτικό διαθέσιμο μόνο από την Burpee.

Ένα κοντινό λουλούδι πετούνιας Spellbound 'White Blush' που απεικονίζεται σε φόντο απαλής εστίασης.

Spellbound® ‚White Blush‘

Τα λουλούδια είναι τεράστια, με βολάν λευκά πέταλα και εντυπωσιακές σκούρες μοβ φλέβες στο κέντρο.

Το Dreams™ ‚Appleblossom‘ έχει ροδακινί ροζ άνθη τριών ιντσών που μοιάζουν με τεράστια άνθη μηλιάς.

Μια κοντινή τετράγωνη εικόνα των λουλουδιών πετούνιας «Appleblossom» Dreams.

Dreams™ ‚Appleblossom‘

Μπορείτε να πάρετε ένα πακέτο με σπόρους αυτού του υπέροχου υβριδίου στην Eden Brothers.

Το Superbissima «Giant Rose» είναι πραγματικά εκπληκτικό. Έχει τεράστια άνθη που μπορεί να έχουν διάμετρο επτά ίντσες.

Τα μυρωδάτα πέταλα, που έχουν βαθύ ροζ χρώμα με μωβ φλέβες, μυρίζουν και έχουν γεύση κεράσι. Παρά τα μεγάλα άνθη, αυτό το φυτό παραμένει αρκετά συμπαγές και μεγαλώνει ευχάριστα σε δοχεία.

Σπείρουν τους Σπόρους

Είτε πολλαπλασιάζετε σε εσωτερικούς χώρους είτε έξω, χρειάζεστε ένα καλό μέσο για να ξεκινήσετε τους σπόρους μέσα.

Με τις γλάστρες, είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγξετε το έδαφος από ό,τι για όποιον φυτεύει απευθείας στο έδαφος. Απλώς γεμίστε τους δίσκους κυψελών με ένα μείγμα εκκίνησης σπόρων υψηλής ποιότητας και ποτίστε το καλά για να υγρανθεί το μέσο.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα ενός κηπουρού που χρησιμοποιεί ένα τσιμπιδάκι για να σπείρει σπόρους σε μικρές γλάστρες.
Έκδοση: Mira_mira18 / Shutterstock.com

Σε εξωτερικούς χώρους, χαλαρώστε το χώμα σε περίπου έξι ίντσες βάθος και δουλέψτε σε πολλά καλά σαπισμένο κομπόστ.

Δεν έχει σημασία αν το χώμα σας είναι πιο αμμώδες ή πιο αργιλώδες – το καλά σάπιο κομπόστ θα βοηθήσει στην εξισορρόπησή του.

Και ακόμα κι αν έχετε το τέλειο χώμα, το κομπόστ θα προσθέσει θρεπτικά συστατικά. Επίσης, αν έχετε τέλειο χώμα, πότε μπορώ να μετακομίσω;

Πιέστε τα στην επιφάνεια του εδάφους. Θα πρέπει να σπείρετε έναν ή δύο σπόρους ανά κύτταρο. Τοποθετήστε τα σύμφωνα με ώριμες διαστάσεις σε εξωτερικούς χώρους ανάλογα με την ποικιλία που καλλιεργείτε.

Παρακολουθήστε τη θερμοκρασία

Οι σπόροι της πετούνιας δεν τους αρέσουν οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, εάν πολλαπλασιάζεστε σε εσωτερικούς χώρους, αλλά έξω, είστε περισσότερο υποκείμενοι στις ιδιοτροπίες της φύσης.

Αν έχετε κρύο πλαίσιομπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ξεκινήσετε τους σπόρους σε γλάστρες και να ρυθμίσετε καλύτερα τη θερμοκρασία.

Όπως και να το κάνετε, προσπαθήστε να το διατηρήσετε γύρω στους 60 έως 75°F. Μπορείτε να το κάνετε αυτό τοποθετώντας τις γλάστρες σε ένα θερμαινόμενο στρώμα και τοποθετώντας πλαστικό ή γυαλί πάνω από τα δοχεία.

Τα σπορόφυτα πετούνιας δεν χρειάζονται υψηλή υγρασία, αλλά το γυαλί ή το πλαστικό θα βοηθήσουν στη διατήρηση σταθερών θερμοκρασιών.

Εάν χρησιμοποιείτε κρύο πλαίσιο, ανοίξτε το τις ζεστές μέρες και κλείστε το σφιχτά τις κρύες μέρες.

Παρέχετε φως

Οι σπόροι της πετούνιας χρειάζονται φως για να βλαστήσουν και πιθανότατα δεν θα μπορέσετε να τους δώσετε αρκετό μόνο τοποθετώντας τις γλάστρες σε ένα παράθυρο.

Χρειάζονται περίπου 12 ώρες φως την ημέρα για να ενθαρρύνουν τη βλάστηση. Οι περισσότεροι από εμάς θα πρέπει να βάλουμε τους σπόρους κάτω από ένα μεγαλώνουν φως.

Βεβαιωθείτε ότι το φως ανάπτυξης δεν είναι περισσότερο από τέσσερις ή πέντε ίντσες πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Οι σπόροι δεν θα βλαστήσουν χωρίς έντονο φως.

Εάν πολλαπλασιάζεστε έξω, βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι βρίσκονται σε περιοχή με πλήρη ήλιο. Οι οκτώ ώρες ηλιακού φωτός είναι το ελάχιστο.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσετε τους σπόρους σας σε εσωτερικούς χώρους, ακόμη και αν έχετε ήπιες θερμοκρασίες, απλώς και μόνο επειδή δεν υπάρχει αρκετό φως σε πολλά μέρη του βόρειου ημισφαιρίου κατά τις αρχές της άνοιξης.

Νερό, Νερό, Νερό

Οι ώριμες πετούνιες χρειάζονται πολύ νερό και το ίδιο και τα σπορόφυτα. Διατηρείτε το μέσο φύτευσης υγρό ανά πάσα στιγμή, είτε είναι μέσα είτε έξω.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα των σπορόφυτων που αναπτύσσονται σε γλάστρες εκκίνησης.

Το „Υγρό“ είναι κάπως αόριστος όρος, οπότε ας το διευκρινίσουμε λίγο – αν φανταστείτε το επίπεδο υγρασίας ενός σφουγγαριού κουζίνας που έχετε εμποτίσει με νερό και στη συνέχεια το έχετε στύψει πολύ καλά, αυτό είναι το επίπεδο που στοχεύετε.

Προφανώς, όταν ποτίζετε για πρώτη φορά το μέσο θα είναι λίγο πιο υγρό, και καθώς αρχίζει να στεγνώνει, το χώμα θα είναι πιο ξηρό από αυτό. Αλλά ο στόχος σας πρέπει να είναι να προσπαθήσετε να διατηρήσετε αυτό το επίπεδο υγρασίας.

Αυτό μπορεί να σημαίνει πότισμα τόσο συχνά όσο μια φορά την ημέρα κατά καιρούς, και θα πρέπει να συνεχίσετε να διατηρείτε το χώμα τόσο υγρό μέχρι τα σπορόφυτα να είναι μερικά εκατοστά ψηλά.

Μετά από αυτό μπορείτε να χαλαρώσετε λίγο, αλλά το χώμα θα πρέπει να παραμείνει υγρό κατά τη διάρκεια της ζωής των φυτών.

Μεταμόσχευση

Εάν σπείρετε κατευθείαν στο έδαφος σε εξωτερικούς χώρους, προχωρήστε και παραλείψτε αυτό το τμήμα και προχωρήστε απευθείας στην απόλαυση των φυτών σας.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα ενός κηπουρού που ποτίζει ένα σπορόφυτο πετούνιας σε έναν υπερυψωμένο κήπο.

Διαφορετικά, είναι καιρός να σκληρύνετε τα σπορόφυτά σας μόλις περάσει ο τελευταίος παγετός και τα φυτά έχουν τουλάχιστον τρία αληθινά φύλλα.

Σε εκείνο το σημείο, τοποθετήστε τα έξω σε ένα μέρος που να προστατεύεται από τον ξηρό αέρα, αλλά σε πλήρη ήλιο. Αφήστε τα σπορόφυτα εκεί για μια ώρα και μετά πάρτε τα ξανά μέσα.

Την επόμενη μέρα, αφήστε τα σπορόφυτα έξω για δύο ώρες. Προσθέστε μια ώρα την ημέρα έως ότου τα σπορόφυτα μπορούν να εκτεθούν σε εξωτερικές συνθήκες για οκτώ ώρες.

Ενώ τα φυτά σας υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία, μπορείτε να προετοιμάσετε την περιοχή φύτευσης. Χαλαρώστε το έδαφος και ανακατέψτε σε καλά σαπισμένο λίπασμα όπως περιγράφεται παραπάνω για φυτεύσεις απευθείας σποράς.

Αφού τα σπορόφυτά σας έχουν σκληρυνθεί, είναι έτοιμα για μεταφύτευση. Κάντε τρύπες στο μέγεθος των δοχείων σας. Τα βιοδιασπώμενα δοχεία μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας στις τρύπες, διαφορετικά θα χρειαστεί να αφαιρέσετε ένα προς ένα το δενδρύλλιο από τα δοχεία τους.

Η απόσταση εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το είδος πετούνιας που μεγαλώνετε. Οι μεγαλύτεροι τύποι grandifloras ή εδαφοκάλυψης θα πρέπει να απέχουν περίπου ένα πόδι μεταξύ τους. Τα μικρότερα φυτά μπορεί να είναι τόσο κοντά σε έξι ίντσες.

Στερεώστε το έδαφος γύρω από κάθε φυτό και ποτίστε καλά.

Θα πρέπει να φυτέψετε περισσότερες πετούνιες

Η έναρξη των φυτών από σπόρους είναι τόσο ικανοποιητική. Σίγουρα, θα μπορούσατε να πάτε στο κατάστημα και να αγοράσετε ένα διαμέρισμα από τις ίδιες πετούνιες που θα καλλιεργήσουν όλοι οι γείτονές σας.

Ή θα μπορούσατε να φυτέψετε μερικούς σπόρους που θα ξεχωρίζουν πραγματικά – και να εξοικονομήσετε λίγα δολάρια στη διαδικασία.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα από πολύχρωμες πετούνιες που αναπτύσσονται σε φαρδιές πλαστικές γλάστρες.

Τώρα, πείτε μου όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τις ποικιλίες που θα καλλιεργήσετε. Έχετε κάποιο συγκεκριμένο στο μυαλό σας; Ή σκοπεύετε να κατευθυνθείτε στον τοπικό σας παιδικό σταθμό και να δείτε τι προσφέρουν;

Απευθυνθείτε στα σχόλια παρακάτω και μη διστάσετε να μοιραστείτε και τις φωτογραφίες σας!

Θέλετε να βουτήξετε ακόμα βαθύτερα στις απολαύσεις της ανάπτυξης πετούνιας? Έχουμε μερικούς ακόμη οδηγούς που αξίζει να ελέγξετε, όπως:

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar