Όλα για τις ρίζες ορχιδέας και πώς να τις αντιμετωπίσετε

0
Όλα για τις ρίζες ορχιδέας και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Κανονικά, όταν οι ρίζες αρχίζουν να βγαίνουν από τη γλάστρα, ξέρετε ότι είναι ώρα να κάνετε αναβάθμιση σε μεγαλύτερο δοχείο.

Είναι ένα σημάδι ότι το φυτό σας έχει ξεπεράσει το σημερινό του σπίτι και πρέπει να μετακομίσει σε κάτι με περισσότερο χώρο. Τι γίνεται όμως με τις ορχιδέες;

Αυτά δεν είναι τα μέτρια φυτά σας. Είναι αρκετά μοναδικά σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα φυτά εσωτερικού χώρου, όπως πιθανώς υποθέσατε. Ίσως και μόνο τα ασυνήθιστα άνθη τους να ήταν αρκετά για να σε αφήσουν πίσω!

Μια κοντινή κάθετη εικόνα ορχιδεών σε γλάστρες που αναπτύσσονται σε ένα περβάζι με τις ρίζες να αναπτύσσονται από τις μικρές γλάστρες.  Στο επάνω και στο κάτω μέρος του πλαισίου υπάρχει πράσινο και λευκό τυπωμένο κείμενο.

Συνδέουμε με προμηθευτές για να σας βοηθήσουμε να βρείτε σχετικά προϊόντα. Εάν αγοράσετε από έναν από τους συνδέσμους μας, μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια.

Με τις ορχιδέες, οι ρίζες που αναπτύσσονται έξω από τη γλάστρα μπορεί πραγματικά να είναι ένα καλό σημάδι. Σημαίνει ότι το φυτό σας είναι υγιές και αναπτύσσεται όπως θα έπρεπε, όπως θα ήταν στη φύση.

Αυτό σημαίνει ότι το φυτό σας τα χρειάζεται; Κι αν νομίζεις ότι είναι λίγο άσχημοι; Μπορείτε να τα απορρίψετε για να καθαρίσετε την όψη του φυτού εσωτερικού χώρου σας ή σημαίνει ότι πρέπει να επαναφυτεύσετε;

Έχουμε την απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις και σε άλλες ερωτήσεις σε αυτόν τον οδηγό.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτές τις φοβερές αναπτύξεις, συμπεριλαμβανομένου του τι κάνουν για το φυτό και γιατί θα πρέπει πιθανώς να επανεξεταστείτε να τις στείλετε στο σωρό κομποστοποίησης, συνεχίστε να διαβάζετε.

Ακολουθεί μια γρήγορη ματιά σε όλα όσα θα συζητήσουμε εκ των προτέρων:

Οι περισσότερες ορχιδέες είναι επίφυτατα οποία είναι φυτά που αναπτύσσονται σε άλλα φυτά.

Ωστόσο, δεν είναι παράσιτα που αντλούν θρεπτικά συστατικά ή νερό από το φυτό ξενιστή.

Απλώς κρέμονται στο φλοιό και στις γωνίες του φυτού ξενιστή και το χρησιμοποιούν ως βάση στήριξης ψηλά από το έδαφος.

Επειδή δεν αναπτύσσονται στο έδαφος όπως τα περισσότερα φυτά, έχουν αναπτύξει μερικές μοναδικές μεθόδους συλλογής υγρασίας και τροφής.

Όταν βλέπετε επιπλέον ανάπτυξη να βγαίνει από το δοχείο, συνήθως σχετίζεται με αυτήν την ειδική προσαρμογή. Ας μάθουμε περισσότερα για αυτές τις αυξήσεις.

Ποιες είναι αυτές οι αυξήσεις και γιατί είναι εδώ;

Λοιπόν, τι συμβαίνει με αυτές τις αναπτύξεις που βλέπετε, και τι σχέση έχει με το να είσαι επίφυτος;

Δεδομένου ότι τα επίφυτα δεν αναπτύσσονται σε ένα μεγάλο μάτσο χώματος που μπορεί να κρατήσει νερό μέχρι να το χρειαστούν, έχουν προσαρμόσει άλλες μεθόδους για να αντλούν νερό.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα ορχιδεών που μεγαλώνουν σε κρεμαστές γλάστρες σε εξωτερικούς χώρους.

Φτέρες Staghorn έχουν προσαρμοστεί μεγαλώνοντας λεπτές τρίχες στα φύλλα τους για να πιάσουν νερό και οι ορχιδέες ανέπτυξαν τις δικές τους προσαρμογές για να απορροφούν όλα τα καλά πράγματα από τον αέρα.

Οι ορχιδέες έχουν δύο ειδών ρίζες: τις εναέριες και τις «κανονικές».

Ο δεύτερος τύπος είναι το ίδιο είδος που έχουν τα περισσότερα φυτά που κατοικούν στο έδαφος, και ενεργούν με τον ίδιο τρόπο, μεγαλώνοντας στα απορρίμματα των φύλλων και σε άλλες ύλες που συγκεντρώνονται στις γωνίες των κλαδιών και στις ρωγμές στο φλοιό όπου αναπτύσσονται επιφυτικές ορχιδέες.

Οι χερσαίοι τύποι έχουν τις ίδιες «κανονικές» ρίζες για καλλιέργεια στο έδαφος.

Αλλά ο εναέριος τύπος είναι πολύ λιγότερο κοινός και συνήθως εμφανίζεται σε φυτά που αναπτύσσονται χωρίς υπόστρωμα εδάφους σε δέντρα ή σε βράχους.

Υπάρχουν εναέριοι τύποι επειδή οι ορχιδέες αναπτύσσονται προσκολλημένες σε δέντρα χωρίς παραδοσιακό χώμα.

Έχουν αυτές τις ρίζες για να τους βοηθούν να απορροφούν επιπλέον υγρασία και θρεπτικά συστατικά από τον αέρα και παρέχουν πρόσθετη αγκύρωση για το φυτό. Φανταστείτε να κολλάτε σε ένα δέντρο όλη μέρα. Θα θέλατε κάποια επιπλέον υποστήριξη.

Πώς λοιπόν οι εναέριες αναπτύξεις βοηθούν στη σύλληψη πρόσθετου νερού και θρεπτικών συστατικών, εάν δεν αγκυροβολούν στην αποσυντιθέμενη ύλη που χρησιμοποιεί το φυτό ως θρεπτική βάση;

Αυτές οι αναπτύξεις καλύπτονται σε ένα ειδικό σπογγώδες εξωτερικό στρώμα που αποτελείται από νεκρά κύτταρα. Αυτό το δέρμα είναι γνωστό ως velamen radicum και θα πρέπει να είναι λευκό, ασημί ή γκρι αν είναι υγιές. Όταν είναι υγρό, γίνεται πράσινο.

Μερικά άλλα επίφυτα, όπως π.χ Monstera είδη, έχουν και velamen.

Μόλις το βελαμέν απορροφήσει λίγο νερό και θρεπτικά συστατικά, οι φλέβες της ορχιδέας, γνωστές ως στήλες, τραβούν την υγρασία και τη στέλνουν στις κανονικές ρίζες, στελέχη και φύλλα.

Μην συγχέετε τις εναέριες ρίζες με τις αιχμές των λουλουδιών.

Μπορούν να μοιάζουν, ειδικά όταν είναι μικρά. Οι αιχμές λουλουδιών έχουν ένα μπουμπούκι στο τέλος που μοιάζει με ένα μάτσο εξογκώματα. Οι εναέριες ρίζες έχουν λείες άκρες.

Τι πρέπει να κάνω με αυτούς;

Η σύντομη απάντηση είναι: τίποτα!

Εάν το φυτό σας έχει αυτές τις αναπτύξεις, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Ως επί το πλείστον, οι εναέριες ρίζες είναι ένα σημάδι ότι το φυτό σας είναι απολύτως υγιές και απλώς κάνει το πράγμα του.

Δεν σημαίνει ότι η ορχιδέα είναι ανθυγιεινή ή ότι έχει ξεπεράσει τη γλάστρα της.

Αυτές οι αναπτύξεις μπορούν πραγματικά να είναι μια καλή ένδειξη για το πότε πρέπει να ποτίζεται το φυτό σας. Σκεφτείτε τα σαν ενσωματωμένα υγρόμετρο.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα μιας ορχιδέας που αφαιρέθηκε από τη γλάστρα της λόγω της ρίζας της.

Εάν οι εναέριες ρίζες κοντά στη βάση του φυτού που αγγίζουν το καλλιεργητικό μέσο είναι πράσινες, είναι υγρές και το φυτό δεν χρειάζεται νερό. Εάν είναι ασημί ή λευκά, μπορείτε να προχωρήσετε και να προσθέσετε περισσότερο νερό.

Αυτό δεν λειτουργεί τόσο καλά με όσους μεγαλώνουν ψηλότερα στο φυτό, καθώς στεγνώνουν γρηγορότερα χωρίς πρόσβαση στην υγρασία του καλλιεργητικού μέσου.

Εάν κάποια από αυτές τις εναέριες αναπτύξεις είναι συρρικνωμένη, καφετιά ή εμφανίζει ανάπτυξη μυκήτων, αυτό είναι μια καλή ένδειξη ότι είναι νεκρά ή πεθαίνουν. Και αυτό είναι μάλλον γιατί πότισες υπερβολικά, κάτι που είναι απίστευτα εύκολο με τις ορχιδέες.

Οι νεκρές ή άρρωστες αναπτύξεις μπορούν να αποκοπούν, αλλά η υγιής ανάπτυξη θα πρέπει να μείνει μόνη της. Η αφαίρεση των εναέριων ριζών μειώνει την ποσότητα του νερού που μπορεί να φτάσει στο φυτό. Τα μεγάλωσε για κάποιο λόγο, σωστά;

Μπορείτε, λοιπόν, να τα κόψετε και να δώσετε στο φυτό σας περισσότερο συμπληρωματικό νερό για να κάνετε τη διαφορά; Οχι. Εάν το κάνετε αυτό, διατρέχετε τον κίνδυνο να συντρίψετε τις υπάρχουσες ρίζες, οδηγώντας σε σήψη από το υπερβολικό πότισμα.

Η αφαίρεσή τους δημιουργεί επίσης ένα άνοιγμα για ιούς, βακτήρια και μύκητες.

Πραγματικά, αν αντέχετε, αφήστε αυτές τις αναπτύξεις ήσυχες όσο φαίνονται υγιείς.

Κόψιμο εναέριων ριζών

Ας υποθέσουμε ότι πρέπει να κόψετε αυτές τις εναέριες ρίζες για οποιονδήποτε λόγο. Ίσως είναι άρρωστοι ή σπασμένοι. Πώς το πας;

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα μιας ορχιδέας που μεγαλώνει σε μια μικρή διαφανή πλαστική γλάστρα με τις ρίζες να αναπτύσσονται έξω από το δοχείο.

Βρείτε ένα ψαλίδι και καθαρίστε το με σαπούνι και νερό ή οινόπνευμα. Θέλετε πάντα να χρησιμοποιείτε καθαρά εργαλεία για να αποφύγετε τη διάδοση ασθενειών. Στη συνέχεια, αφήστε τα να στεγνώσουν ή να στεγνώσουν.

Σηκώστε προσεκτικά την εναέρια ρίζα και ακολουθήστε την μέχρι τη βάση. Μπορούν να συστραφούν ή να μπερδευτούν, οπότε αυτό είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις.

Θυμάστε αυτά τα παιχνίδια λαβύρινθου που κάνατε ως παιδί; Είναι κάπως έτσι. Μόλις λύσετε το παζλ, χρησιμοποιήστε το ψαλίδι για να κόψετε τη ρίζα στη βάση.

Για τις επόμενες εβδομάδες, θα θελήσετε να παρακολουθείτε πολύ στενά το σημείο που κάνατε το κόψιμο και να παρατηρήσετε το συνολικό φυτό για να βεβαιωθείτε ότι τίποτα δεν έχει κρυφτεί για να επιτεθεί στο δείγμα σας. Αναζητήστε κηλίδες, αποχρωματισμό, ανάπτυξη μυκήτων και μαύρα, χυλώδη κομμάτια.

Αν συναντήσετε κάποιο από αυτά, το δικό μας οδηγός καλλιέργειας ορχιδέας παρέχει συμβουλές για την αντιμετώπιση κοινών ασθενειών.

Τι γίνεται αν οι κανονικές ρίζες μεγαλώνουν από το δοχείο ορχιδεών μου;

Αυτή είναι μια άλλη πιθανότητα. Αυτά δεν θα είναι τα ασημί λευκά εναέρια που βγαίνουν από το μέσο στην κορυφή της ρίζας όπου το στέλεχος συναντά τις ρίζες.

Αυτά είναι που αρχίζουν να κρυφοκοιτάζουν από τις τρύπες της κατσαρόλας. Αυτές οι αναπτύξεις είναι πιο σκούρες και μπορεί να είναι καφέ ή κίτρινες.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα ενός επίφυτου που αφαιρέθηκε από το δοχείο του για μεταφύτευση λόγω δέσμευσης ρίζας.

Τώρα, εάν έχετε κανονικές ρίζες που βγαίνουν από τις τρύπες του δοχείου, θα πρέπει να επανατοποθετήσετε την ορχιδέα σε μια μεγαλύτερη γλάστρα ή, ακόμα καλύτερα, να την τοποθετήσετε.

Εάν δεν σας αρέσει η εμφάνιση μιας δέσμης εναέριων ριζών που προεξέχουν παντού, η τοποθέτηση της ορχιδέας σας δίνει την ευκαιρία να τις τακτοποιήσετε με έναν τρόπο που είναι λίγο πιο ευχάριστος. Απλώς μην τα βάζετε στα βρύα όταν τοποθετείτε.

Κατά τη μεταφύτευση, απλώς ανεβείτε ένα μέγεθος και φροντίστε να διαλέξετε ένα δοχείο με πολλές και πολλές οπές αποστράγγισης. Οσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο.

Αγκαλιάστε αυτές τις ρίζες

Οι ρίζες ορχιδέας συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Αν τα δείτε να σέρνονται από τα φυτά σας απροσδόκητα, συνήθως δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Απλά να ξέρετε ότι το φυτό σας κάνει αυτό που κάνει φυσικά.

Το χειρότερο σενάριο, ίσως χρειαστεί απλώς να κάνετε λίγη μεταφύτευση.

Μια κοντινή οριζόντια εικόνα μιας ορχιδέας σε γλάστρα με ρίζες που αναπτύσσονται έξω από τη γλάστρα, που απεικονίζεται σε φόντο απαλής εστίασης.

Οι ορχιδέες είναι τόσο συναρπαστικά φυτά. Πόσο καιρό τα καλλιεργείτε; Τι είδους καλλιεργείτε; Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.

Είναι πολλά περισσότερα για να μάθετε για την καλλιέργεια ορχιδέων. Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα, ίσως να απολαύσετε τους παρακάτω οδηγούς:

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar